søndag den 11. februar 2018

Surdejs guide vol 1.1.

Sådan passer du din surdej.


Nu har jeg et par gange skrevet lidt om det der surdej og jeg kan godt fornemme, at det er en lidt svær størrelse. Det syntes jeg også tidligere, men det lyder altså meget sværere end det er. Faktisk synes jeg det er meget nemt og jeg nyder altid at have en surdej, der bare lige skal friskes lidt op.

Jeg er ikke ret god til at friske den der surdej op og det kunne i starten godt gøre mig lidt nervøs for om den overhovedet ville overleve. Når den ender bagerst i køleskabet, er det bare nemt at glemme at fodre den.

Der skal dog rigtig meget til før en surdej dør. Herhjemme havde min surdej fået lov at passe sig selv et ½ års tid bagerst på hylden i køleskabet for jeg havde helt og aldeles glemt alt om den.

Det betød at jeg tog en surdej ud der virkelig trængte til første hjælp. Jeg startede med at fodre den (lave en opfriskning) og så fik den ellers lov at passe sig selv på køkkenbordet et par dage. Glæden var stor da jeg kunne se de klassiske bobler og dufte den gode sure duft, der skal komme fra sådan en fætter.

Vil du gerne igang med din egen surdej, vil jeg her forsøge at give en guideline for hvordan jeg griber det an. Det er slet ikke svært.

Opstart af surdej: 

1½ dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornshvedemel
½ dk rugmel

Kom vandet og melet i en skål og rør til alle klumper er rørt ud.

Kom surdejen i en mindre plastbeholder med låg, men læg kun låget løst på. Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage - pisk den hurtigt igennem 1 gang om dagen.

Når de fire dage er gået skal den gerne være blevet lidt sur i smagen (smag på den og vurder), hvis den ikke smager surt, skal den stå et par dage mere.

Opfriskning af surdej:

8-24 timer før du skal bage med din surdej, skal du lige give den en opfriskning.

½ dl opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornshvedemel

Tag opbevaringssurdejen og bland den med vand og mel.

Stil den på bordet med løst låg og lad den stå til næste dag.

Opbevaring af surdej:

Du bruger aldrig hele din surdej til en opskrift. Det betyder at den del, som er tilbage efter du har opfrisket surdejen og brugt en del til din opskrift, er den del som du gemmer i køleskabet til næste gang du vil bage.


Sådan ser en dej lavet på surdej ud 
efter en god hævning. 

Share:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Om mig

Mit billede
I vores hjem bor mor, far, storesøster på 5 år, lillebror på 3 år og katten Gismo. Vi nyder familietid, god mad og lækre kager. Kommer ofte med kreative input og elsker at rejse ud og opleve nye ting. I vores hjem er der plads til kys og kram, rod og kaos, fis og ballade, stilletid og ro. Vores hjem befinder sig i Odense og som tilflyttere til byen tager vi gerne på opdagelse for at finde nye måder at opleve og leve. Jeg kan kontaktes på homebybianca@outlook.dk

Instagram @biancasverden

Instagram @foodbybianca

Instagram @diybybianca

Popular Posts

Blog Archive

Design by Bianca. Leveret af Blogger.

Follow by Email

Copyright © Home by Bianca | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com