torsdag den 21. juni 2018

Surdejs guide vol 1.2 - nu med rugsurdej

Surdejs guide vol 1.2 - nu med rugsurdej.

Det jeg elsker ved tiden i mit køkken og de eksperimenter, jeg begiver mig ud i, er når det pludselig giver mening og det hele hænger sammen til sidst.

Bedst som jeg troede at det der surdej, havde jeg helt styr på, blev jeg faktisk klogere. For at teste min surdej lidt af, prøvede jeg at bage boller kun bagt på surdej og det blev bare overhovedet ikke godt. Der var slet ikke nok gods i min surdej, så jeg gik igang med en mindre førstehjælp.

Det betød at min surdej blev fodret hver aften i 5 dage og så kom der ellers gang i den. Faktisk så meget at jeg den ene morgen vågnede til en surdej, der boede mere på mit bord end i dens beholder.

Det var en sjov aha oplevelse og du får derfor her en opdateret surdejsguide.



Jeg er nu den glade ejer af hele 2 x surdej - en hvedesurdej og en rugsurdej.

Opstart af surdej

Gælder både hvedesurdej og rugsurdej. 

1½ dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkorshvedemel
½ dl rugmel

Kom det hele i en skål og rør det godt sammen. 

Kom din surdej i en plastikbeholder med låg, men lig kun låget løst på. 

Lad surdejen stå på køkkenbordet i 4 dage - opfrisk den 1 gang om dagen. (se herunder)

Fordring af surdej

Hvedesurdej

1 dl opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)
1 dl vand
½ dl hvedemel
½ dl fuldkornshvedemel

Tag din opbevaringssurdej og bland den med vand og mel. Stil den med løst låg til næste dag. 

Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt op (min hævede til ca. dobbelt størrelse, men falder så sammen igen), så er den klar til at blive brugt. 

Rugsurdej

1 dl opbevaringssurdej (den surdej du har stående fra sidst du bagte)
1 dl rugmel
1 dl vand

Tag din opbevaringssurdej og bland den med vand og mel. Stil den med løst låg til næste dag. 

Når der rigtigt er gang i din surdej og den hæver godt op (min hævede til ca. dobbelt størrelse, men falder så sammen igen), så er den klar til at blive brugt. 




Kikser dit rugbrød - så ingen panik!






Share:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Om mig

Mit billede
I vores hjem bor mor, far, storesøster på 5 år, lillebror på 3 år og katten Gismo. Vi nyder familietid, god mad og lækre kager. Kommer ofte med kreative input og elsker at rejse ud og opleve nye ting. I vores hjem er der plads til kys og kram, rod og kaos, fis og ballade, stilletid og ro. Vores hjem befinder sig i Odense og som tilflyttere til byen tager vi gerne på opdagelse for at finde nye måder at opleve og leve. Jeg kan kontaktes på homebybianca@outlook.dk

Instagram @biancasverden

Instagram @foodbybianca

Instagram @diybybianca

Popular Posts

Blog Archive

Design by Bianca. Leveret af Blogger.

Follow by Email

Copyright © Home by Bianca | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com