søndag den 3. december 2017

Honninghjerter - gode fif

Ingen tvivl om at min yndlings julekage er honningkager. Jeg har derfor igen i år gjort en fordej klar (faktisk har jeg gjort klar til 3 portioner, men det er bare mig der ikke kunne begrænse mig i år). Selvom fordejen skulle blive allerbedst, hvis den laves ½ år i forvejen, er det kun lykkedes mig at komme igang tidligst 1½ måned før og det fungerer fint.

Der er flere af mine læsere, der har fortalt de ender op med hårde og tørre honningkager, men det er der altså råd for. Mine første forsøg gik heller ikke super godt, men jeg har samlet et par fif sammen, som måske kan hjælpe dig med at få lige de honningkager du drømmer om. 


Opskriften jeg bruger til honningkager er fra Claus Meyer og de smager altså helt fantastisk. Ingen tvivl om at det for mig er den helt rigtige opskrift. Opskriften finder du nederst i indlægget her. (Her finder du også et ekstra fif til æltning af den hårde dej)

Hvordan holder sådan nogen honningkager sig så friske og bløde?

Faktisk er kodeordet her fugt. De skal have en del fugt både under bagning, men også bagefter, så de ikke ender med at tørre ud. 

De skal derfor bages med fugt. Har du ikke lige en ovn med damp, så er en løsning her at stille et fad med vand nederst i ovnen mens ovnen varmer op og lade det stå mens du bager kagerne. På den måde skaber du damp under bagningen, hvilket betyder at dejen ikke tørrer ud, men får tilført fugt. 

Når kagerne er bagt og kølet af kommer jeg mine kager i en bøtte fra Ikea med rist i bunden. Under risten gemmes et klæde med vand og alle kagerne ligges ovenpå risten og bøtten lukkes godt til. Det er vigtigt at kagerne ikke rører klædet, da de ellers vil blive bløde og smuldre fordi de suger fugten direkte. Bøtten kommes i køleskabet og får lov at stå og passe sig selv i 3-4 dage. 

Når du skal have overtrukket dine kager, så nøjes med at overtrække dem du skal bruge. Resten lader du ligge i bøtten i køleskabet, så de fortsat holder sig fugtige og samtidig ikke tager smag fra resten af køleskabets indhold. 


Jeg håber du kan bruge mine fif og opskriften får du selvfølgelig herunder. 

OPSKRIFT: 

Fordejen: 
500 g hvedemel
500 g honning

Æltes sammen og kommes i en skål med låg og stilles køligt (køleskabet er for koldt - jeg stiller dem i mit bryggers, som er det køligste rum i vores hus)

Hoveddejen (ca. 20 stk)
2 æggeblommer
10 g potaske
1 kg honningkagefordej
10 g hjortetaksalt
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike
smeltet chokolade til pensling

Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen. 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 min ved lav hastighed og 3 min ved høj.) Er fordejen blevet meget hård, kan du med fordel varme den lidt i mikro ovnen, til den er blød nok at ælte.  

Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Skær den ud og bag kagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige. De må ikke falde sammen. Afkøl på en bagerist.(mine faldt sammen, så hellere give dem et par minutter ekstra hvis du er i tvivl.)

Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. Overtræk honningkagerne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre. (I år endte de med at stå i skåle med et vådt viskestykke lagt i spænd, så det ikke rørte kagerne og så på køl. Det fungerede perfekt)
Share:

0 kommentarer:

Send en kommentar

Om mig

Mit billede
I vores hjem bor mor, far, storesøster på 5 år, lillebror på 3 år og katten Gismo. Vi nyder familietid, god mad og lækre kager. Kommer ofte med kreative input og elsker at rejse ud og opleve nye ting. I vores hjem er der plads til kys og kram, rod og kaos, fis og ballade, stilletid og ro. Vores hjem befinder sig i Odense og som tilflyttere til byen tager vi gerne på opdagelse for at finde nye måder at opleve og leve. Jeg kan kontaktes på homebybianca@outlook.dk

Instagram @biancasverden

Instagram @foodbybianca

Instagram @diybybianca

Popular Posts

Blog Archive

Design by Bianca. Leveret af Blogger.

Follow by Email

Copyright © Home by Bianca | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com