tirsdag den 25. december 2012

Med ønsket om en glædelig jul til jer alle - Årets honningkager

Rigtig glædelig jul til alle jer i blogland, jeres familier og andre i har kær.

Her blev julen fejret med svigerfamilien og lillepigen tog det hele i stiv arm. Hun nød at komme på arm hos alle og fik masser af skønne gaver.

Idag har vi fået slappet lidt af inden det imorgen er Oldemors fødselsdag der skal holdes. Vi nyder virkelig nogle dage i familiens skød.

Det er ikke mange julekager, jeg har fået bagt i år. Det ligner mig da slet ikke, men mit fokus har vist været alle andre steder. Lidt har jeg dog nået. Anne med bloggen Maden i mit liv! bloggede om en ny honningkage opskrift, som skulle stå at hæve. Da jeg synes mine honningkager, sagtens kunne tåle en forbedring skyndte jeg mig at høre om jeg måtte lave en sympati-dej, hvilket Anne heldigvis var med på.

Anne fik lavet et rigtig fint resultat, som hun har blogget om her. De ser virkelig lækre ud og derfor var jeg da også super nysgerrig for mit eget resultat.

Desværre faldt en del af mine sammen, da de kom ud af ovnen, men en del lykkedes dog. Så der kom da nogle fine resultater ud af dem alligevel. Jeg plejer jo at pynte mine honningkager, men det blev altså ikke den vilde pynt i år, men lidt glasur fik jeg da puttet på.


Og nu til det vigtige  - smagen! De smager skønt! Det er helt sikkert på denne måde jeg vil gribe det an fremadrettet. Så næste år må jeg tidligere igang, så de rigtigt kan blive nydt i løbet af december.

Opskriften har Anne fundet hos Claus Meyer og hun har endda gjort sig sine spekulationer med hensyn til om de skulle indeholde hjortetaksalt eller ej, da der vist var en fejl i den oprindelige opskrift. Det kan du læse meget mere om her.

Det har været en anderledes, men sjov oplevelse at lave sympati-dej med Anne, men helt sikkert ikke sidste gang jeg lytter til hendes gode råd, for den pige ved altså hvad hun snakker om. Så har du ikke kigget på hendes blog endnu, kan den varmt anbefales.

Jeg vil tillade mig at skrive opskriften her, men ellers kan den selvfølgelig findes på Annes blog lige her.

En del af Annes overvejelser gik på, hvor længe fordejen skulle hæve. Claus Meyer him self havde anbefalet en måned, men da jeg kom sent igang blev det her til 14 dage, hvilket jo er bedre en ingenting. For som Anne citere Camilla Plum; "så er 2 dage bedre end ingeting."

Nå, men nu til opskriften.

Fordejen:
500 g hvedemel
500 g honning

Æltes sammen og kommes i en skål eller tallerken og dækkes til med eller pakkes ind i film. Herefter stilles dejen et køligt sted. Køleskabet er for koldt.

Hoveddejen (ca. 20 stk)
2 æggeblommer
10 g potaske
1 kg honningkagefordej
10 g hjortetaksalt
5 g stødt kanel
5 g stødt ingefær
5 g stødt nellike
smeltet chokolade til pensling

Kom æggeblommerne i en skål og rør potaske ud heri. Sørg for der ikke er nogen klumper. Bland ægget med fordejen og tilsæt herefter hjortetaksalt og de resterende krydderier. Ælt dejen godt sammen. 6-8 minutter i hånden eller 6 minutter i røremaskine (3 min ved lav hastighed og 3 min ved høj.) Min Kenwood kunne ikke klare den tunge dej, da den simpelthen var for hård, så er du i tvivl, så ælt dejen i hånden.

Rul dejen ud på et meldrysset bord, ca 4 mm tyk. Skær den ud og bag kagerne ved 180 grader i 8-10 minutter. Mærk forsigtigt på hjerterne om de er færdige. De må ikke falde sammen. Afkøl på en bagerist. (mine faldt sammen, så hellere give dem et par minutter ekstra hvis du er i tvivl.)

Honningkagerne er meget hårde lige efter bagningen, så de pakkes i en boks med et fugtigt klæde over og stilles i køleskabet i 3-4 dage. Herefter er de lækre og bløde. Overtræk honningkagerne med chokolade, men overtræk kun dem der skal bruges. Resten kan holde sig i minimum 1 måned i køleskabet uden at blive tørre. (Note til mig selv: Sørg for der er god plads i boksen. Læg evt. en rist mellem honningkagerne og det våde klæde, så alle honningkager kan suge lige meget fugt. Derefter kommes låg på boksen, så de ikke tager smag af resten af køleskabets indhold)

Tak for inspirationen til Anne. Dejligt du ville dele.
Share:

7 kommentarer:

 1. De ser lækre ud tror ikke min tålmodighed dur til honningkager

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kræver faktisk ikke så meget, så du kan roligt gå i sving. Det er nok ventetiden på at smage på lækkerierne der kræver lidt ;)

   Slet
 2. Svar
  1. Det var godt. Tror også det er den opskrift jeg vil holde mig til fremadrettet :)

   Slet
 3. Neeeeeeej, hvor ser de fine ud. Er vild med den lille glasurstreg midt i al chokoladen. Næste år overvejer jeg, om jeg skal være vild og kaste mig ud i et glansbillede af en nisse eller sådan noget ;)

  Rigtig hyggeligt med fællesbagning - den kan være vi kan finde på flere projekter inden det bliver jul igen :)

  Rigtig godt nytår til dig og dine.

  Krams fra

  Anne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde Anne. Ja et glansbillede ville da også give et dejligt pust. :)

   Fællesbagning var super hyggeligt. Jeg er klar igen en anden gang.

   Godt nytår til dig og dine også :) Håber I kommer godt ind i det nye år.

   Knus

   Slet
  2. Tak søde Anne. Ja et glansbillede ville da også give et dejligt pust. :)

   Fællesbagning var super hyggeligt. Jeg er klar igen en anden gang.

   Godt nytår til dig og dine også :) Håber I kommer godt ind i det nye år.

   Knus

   Slet

Om mig

Mit billede
I vores hjem bor mor, far, storesøster på 4 år, lillebror på 2 år og katten Gismo. Vi nyder familietid, god mad og lækre kager. Kommer ofte med kreative input og elsker at rejse ud og opleve nye ting. I vores hjem er der plads til kys og kram, rod og kaos, fis og ballade, stilletid og ro. Vores hjem befinder sig i Odense og som tilflyttere til byen tager vi gerne på opdagelse for at finde nye måder at opleve og leve. Jeg kan kontaktes på homebybianca @ outlook.dk

Instagram @biancasverden

Instagram @foodbybianca

Instagram @diybybianca

Popular Posts

Blog Archive

Design by Bianca. Leveret af Blogger.

Follow by Email

Copyright © Home by Bianca | Powered by Blogger

Design by ThemePacific | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com